124

PArtners in 2023

100

Supporters in 2023


Onze maatschappelijke beweging voor biodiversiteitsherstel is in 2023 gegroeid naar 124 partners en 100 supporters. Het gedachtegoed van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel wordt verder verspreid door onze partners en supporters. Al onze partners hebben een eigen commitment opgesteld waarin zij aangeven welke bijdrage zij de komende jaren willen leveren aan versterking van de biodiversiteit. Alle commitments van onze partners zijn te vinden op onze website.


Hieronder vind je van enkele partners van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel een inventarisatie van wat zij concreet hebben gedaan als partner in 2023.

Partners en supporters aan de slag

Partner Uitgelicht

Tuinbranche Nederland

Tuinbranche Nederland is de brancheorganisatie en unieke vertegenwoordiger van de totale bedrijfsketen waar tuinartikelen centraal staan. Haar leden zijn fabrikanten, importeurs, kwekers, groothandelaren en groen- en tuincentra. 

Tuinbranche Nederland heeft als missie om, in samenwerking met haar leden, een groene, gezonde en duurzame leefomgeving voor mens en dier, in en om het huis te creëren. De praktische invulling van hun commitment willen ze onder handen nemen door de realisatie van Groene Klimaatpleinen in tuincentra door heel Nederland, waar bezoekers worden geïnformeerd, gemotiveerd én geactiveerd om duurzaam te tuinieren. Medewerkers van de tuincentra krijgen daarbij een opleiding tot klimaatexpert, waarmee de basis wordt gelegd voor deskundig advies aan klanten over een groene tuin. Dit is in lijn met hun streven om zich ook in te zetten voor het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen en invasieve exoten, het gebruik van goed, duurzaam hout en het reduceren van verpakkingsmateriaal. Bovendien wil Tuinbranche Nederland door middel van campagnes mensen aansporen te vergroenen door bijvoorbeeld inheemse soorten in te zaaien. 

Commitments van partner Tuinbranche Nederland

Tuinbranche Nederland heeft afgelopen jaar hard aan haar commitment gewerkt. 


Om te beginnen heeft Tuinbranche Nederland 57 Groene Klimaatpleinen gerealiseerd in tuincentra en 230 medewerkers opgeleid tot klimaatexpert. Daarnaast heeft ze verschillende educatieve campagnes en samenwerkingen opgezet. Zo heeft Tuinbranche Nederland, samen met Velt en Vitens, succesvol campagnes gevoerd die het belang van biodiversiteit en duurzaam watergebruik benadrukken. Bovendien was Tuinbranche Nederland ook afgelopen jaar weer betrokken bij jaarlijkse evenementen zoals ‘De week van de groene tuin’, ‘De maand van de bij’ en het NK Tegelwippen. 


Tuinbranche Nederland vervulde ook een rol als ambassadeur van de Nationale Bijenstrategie en de samenwerking met organisaties zoals het Wereld Natuurfonds en IVN Natuureducatie in de campagne 'Bosje hier, bosje daar'. Hiermee gaf zij invulling aan de missie om meer inheemse planten in Nederlandse tuinen te krijgen.

De acties van Tuinbranche Nederland in 2023 tonen voortdurende inzet om, samen met leden en partners, een duurzame verandering in de Nederlandse tuinen teweeg te brengen en te werken aan biodiversiteitsherstel.

Partner Uitgelicht

Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe beheert het oppervlaktewater en de dijken, en zuivert rioolwater uit huishoudens en bedrijven in het gebied tussen de IJssel, Neder-Rijn, Utrechtse Heuvelrug en de Randmeren. Samen met inwoners, ondernemers en partners zorgen zij ervoor dat het gebied veilig en leefbaar blijft. Om bij te dragen aan de kwaliteit van landelijke en stedelijke gebieden willen zij zoveel mogelijk toegevoegde waarde voor de biodiversiteit creëren.

Het commitment van Waterschap Vallei en Veluwe omvat het behouden, beschermen en versterken van de biodiversiteit. Dat doen ze aan de hand van een integrale benadering ten aanzien van het landelijk en stedelijk gebied. Ze werken aan een uitvoeringsprogramma met bepaalde maatregelen. Ten eerste willen ze het ecologisch beheer van dijken en watergangen doorzetten. Concreet betekent dit dat ze de dijken in stroken maaien en waar mogelijk bij het onderhoud van watergangen vegetatie laten staan. Ten tweede zetten ze graag de samenwerking met agrariërs voor biodiversiteitsherstel voort en willen ze burgerinitiatieven op het gebied van biodiversiteit blijven steunen. Bovendien wil het Waterschap Vallei en Veluwe aan de slag met monitoring van biodiversiteit, inclusief het vaststellen van biodiversiteitsdoelen. Zo heeft het waterschap zes pilotprojecten onder handen genomen als leertraject rondom het versterken van biodiversiteit. Als laatste zetten ze in op bewustwordingsactiviteiten om bewustwording en kennis over biodiversiteit binnen hun waterschap te vergroten.

In 2023 heeft het Waterschap Vallei en Veluwe verschillende concrete acties ondernomen ter invulling van hun commitment. Ze hebben onder andere hun ecologisch beheer van dijken en watergangen voortgezet en werken samen met agrariërs aan bodemherstel. Ook hebben ze een adviserende rol op zich genomen om mee te denken met burgerinitiatieven voor natuurvriendelijke oevers. Ook is het Waterschap gestart met monitoring en hebben dit geïntegreerd in hun watersysteemanalyse. 


Daarnaast draaien ze diverse projecten rondom biodiversiteit. Voorbeelden hiervan zijn het verbeteren van terreinen rondom rioolwaterzuiveringsinstallaties en natuurontwikkeling bij verschillende KRW-projecten. Om kennis en een hoger bewustzijn omtrent het belang van biodiversiteit te creëren binnen de organisatie heeft het waterschap een bos- en bomenvisie opgesteld en informatiebladen over amfibieënpoelen gemaakt. Daarnaast zijn ze gestart met een samenwerking met de gemeente Ede voor de monitoring van biodiversiteit en hebben ze een app ontwikkeld om plaagsoorten in kaart te brengen, waarbij ze ook bezig zijn met het opstellen van beleid rondom deze plaagsoorten.


Waterschap Vallei en Veluwe heeft zich in 2023 op de verschillende facetten van hun commitment gericht. Hiermee hebben zij, zowel direct als indirect, een serieuze bijdrage geleverd aan biodiversiteitsherstel.