Het jaar 2023 samengevat
Het jaar 2023 samengevat
Onze projecten
Werkgroepen uitgelicht
Onze bijeenkomsten
Hoogtepunten
2023
maart
Kennissessie i.s.m. Agroforestry
Deltaplan Biodiversiteitsherstel en Agroforestry Netwerk Nederland organiseren voor 50 geinteresseerdeneen bijeenkomst over agroforestry. Ook wordt er een bezoek gebracht aan een ecologische en economisch krachtige melkveehouderij in Stoutenburg.
Meer informatie
Mei
Uitbreiding Toolbox voor thema Bebouwde omgeving
De Toolbox voor Biodiversiteit bevat kennis, praktijkvoorbeelden en tools die organisaties verder helpen om biodiversiteit te herstellen. Nieuw zijn: dossiers over het vergroenen van de openbare ruimte, hoe inwoners te betrekken en bevat beleidsnota's van gemeenten.
Meer informatie
Hele jaar
Aanvalsplan Landschapselementen
Doel van het plan is het realiseren van 10% groenblauwe dooradering. Ook draagt het bij aan het toekomstperspectief voor de landbouw en het landelijk gebied en levert het een bijdrage aan het halen van Europese verplichtingen rondom biodiversiteit.
Meer informatie
Juni
Bijeenkomst Landschapselementen
De provincies Drenthe en Zuid-Holland delen hun ervaringen tijdens de kennis-en netwerkbijeenkomst Landschapselementen voor biodiversiteitsherstel.
Meer informatie
Hele jaar
Verwelkoming nieuwe partners en nieuwe supporters
De nieuwe partners Blossombs, Duvekot Rentmeesters, Gemeente Asten, Gemeente Ridderkerk, Samen naar duurzaam (NOC*NSF), FNLi, Gemeente Leidschendam-Voorburg, Earthwatch Europe, Waterschap Rijn & Ijssel en Medigran treden toe tot het Deltaplan.
Meer informatie
Oktober
Kick off Biodiversiteitsplanner
Deltaplan neemt het voortouw om de biodiversiteitsplanner te realiseren. De tool reikt de gebruiker allerlei informatie over soorten, populaties en gebieden en hoe een basiskwaliteit natuur gerealiseerd zou kunnen worden.
November
Bijeenkomst Biodiversiteitsversnellers
Seminar met 100 gasten waarin we kijken naar de manieren om de groei van biodiversiteit te bevorderen en te versnellen.
Meer informatie
Januari
Opstarten Basiskwaliteit Natuur
Opstarten van de uitwerkingen voor een minimumniveau waar onze omgeving aan zou moeten voldoen om deze leefbaar te houden voor natuur en mens.
maart
KPI's opstellen openbare ruimte
De werkgroep Monitoring ontwikkelt een set KPI’s voor de openbare ruimte. De scores op de KPI’s geven organisaties inzicht in hun prestaties voor biodiversiteit door de tijd heen.
Meer informatie
Hele Jaar
Leveren van input voor Agenda Natuur Inclusief 2.0
De Agenda 2.0 geeft inzicht in wat er al gebeurt en helpt prioriteiten te stellen voor de jaren 2024-2026. Het Deltaplan en de Agenda versterken elkaar waar mogelijk. Voor 10 publiek-private domeinen zijn visies en strategieën ontwikkeld.
Meer informatie
Hele Jaar
Projecten mbv Innovatiefonds: Plasdras
Het ‘Samen voor Biodiversiteit’ Innovatiefonds stimuleert innovatieve vormen van samenwerking tussen burgers en grond-gebruikers zoals boeren, terreinbeherende organisaties en (lokale) overheden om de biodiversiteit in een specifiek gebied te versterken. Projecten die structureel biodiversiteit versterken in Nederland kunnen +- een keer per jaar een aanvraag voor subsidie indienen via de website van het Deltaplan. In 2023 stond het innovatiefonds in het teken van het versterken van plasdras gebieden. Voor dit jaar is de aanpak en focus nog niet bepaald.
Meer informatie
Juli
Onderzoek partner commitments
Het Deltaplan vraagt al haar partners een concreet commitment af te geven voor biodiversiteitsherstel. Dit commitment wordt, voordat een organisatie wordt toegelaten als partner, getoetst door het bestuur van de stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Alle partners rapporteren vervolgens periodiek over de uitvoering van het afgegeven commitment.
Juli
Definities Groenblauwe Dooradering
Vanuit het Aanvalsplan Landschap is een document opgesteld ‘Groenblauwe dooradering nader gedefinieerd’. Hierin staat opgenomen wat er onder groenblauwe dooradering wordt verstaan en hoe en op welke schaal de 10% dooradering wordt berekend.
Meer informatie
November
Toolbox Ism Life IP All4Biodiversity
De Toolbox is geherstructureerd om de doelgroepen en de thema’s beter met elkaar te verbinden. Op deze manier willen we de verschillende doelgroepen beter kunnen bedienen.
Meer informatie